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RE: May a state employee perform pre-sentence investigative services?  

 
DECISION: Yes, though he must ensure no conflict of interest exists with his official 

position. 
 
 
 This opinion is in response to your request of August 13, 2003, for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  This matter was reviewed 
at the October 16, 2003 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You are employed as a State Detention Systems Administrator by the Department of 
Juvenile Justice (the “Department”), which is an agency of the Justice Cabinet (the “Cabinet”).  
In your official position you are responsible for departmental compliance with federal 
requirements related to the Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention Act.  This 
involves a wide range of taskings, none of which is related to adult correctional issues. 
 
 You have been approached by a local law firm with the request that you provide their 
adult clients with pre-sentence investigative services for pay.  You would not be providing any 
services relative to juveniles.  You request a written opinion by the Commission as to the 
appropriateness of your performing such services in addition to your current duties with the 
Department.  It is your understanding that the Department has the final authority to approve or 
disapprove any outside employment request.  
 
 KRS 11A.040(10) governs outside employment requests.  It provides, in part: 

 
(10) Without the approval of his appointing authority, a 

public servant shall not accept outside employment from any person or 
business that does business with or is regulated by the  
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state agency for which the public servant works or which he supervises, 
unless the outside employer's relationship with the state agency is limited 
to the receipt of entitlement funds. 

(a) The appointing authority shall review administrative 
regulations established under KRS Chapter 11A when deciding whether 
to approve outside employment for a public servant.     

(b) The appointing authority shall not approve outside 
employment for a public servant if the public servant is involved in 
decision-making or recommendations concerning the person or business 
from which the public servant seeks outside employment or 
compensation. 

 
 
 From what you have described, it appears you would be self-employed, an “independent 
contractor” providing services to the law firm and/or the clients of the law firm.  The 
Commission has spoken to this issue in several advisory opinions, and believes that KRS 
11A.040(10), cited above, does not require you to obtain approval from your appointing 
authority for self-employment.  See Advisory Opinions 00-8 and 00-68, attached.   
 
 Even though approval from your appointing authority may not be required by the ethics 
code, you still must ensure that no conflict of interest exists or occurs in this self-employment.  
Specifically, you should have no involvement with either the law firm or the clients as a part of 
your official position with the Department. You have described your job duties, and it does not 
appear that your job duties involve matters involving the law firm or any clients of the firm. 
Thus, no conflict of interest is apparent if you perform such investigative services. 

 
 Furthermore, nothing in the Executive Branch Code of Ethics prohibits your state agency 
from implementing policies regarding outside or self employment that may be more restrictive 
than the Executive Branch Code of Ethics or that might require all employees with outside or self 
employment to obtain approval from their agencies for such employment.  
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
    BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
Enclosures: Advisory Opinion 00-8 
  Advisory Opinion 00-68 


